Musikerförbundet

08-587 060 00 | Webbmejl  |  Kontakt  | MobilvyLänkar  |  Pressrum  |

MINA SIDOR

Du är här: Hem PRESSMEDDELANDE Musikerförbundet stämmer skivbolag för musik på Spotify

onsdag23 augusti 2017

AKTUELLT

Musikerförbundet stämmer skivbolag för musik på Spotify

 

– Bolagen har använt villkoren i gamla avtal som gjordes innan den “digitala eran” och menat att man kan applicera dessa vid utgivning via streamingtjänster.
– Detta menar vi är rättsvidrigt – nya förutsättningar och nyttjanden kräver rent rättsligt nya avtal, säger Per Herrey, förbundsjurist på Musikerförbundet.

Frågorna om nyttjanden av artisternas inspelningar – och ersättningsvillkoren för dessa i den digitala miljön – är inte tidigare prövade i svensk domstol.

De berörda artisterna är Lädernunnan och Johan Johansson där två separata stämningar är riktade mot MNW Music AB, Tryggve Johansson (dansbandet Jigs) mot Warner Music AB och Lina Nyberg och Rigmor Gustafsson med gemensam stämning mot Naxos Music AB.

– Att bolagen ger ut gamla inspelningar olovligen på Spotify, som man redan tjänat oerhört mycket pengar på, och dessutom behåller 90 till 95 procent av intäkterna är fullständigt orimligt. Musikerförbundets ordförande Jan Granvik fortsätter:
– Bolagen måste bidra till att skapa en bransch som förtjänar omvärldens respekt och förtroende.

För ytterligare info:

Per Herrey
070-142 83 30
per.herrey(at)musikerforbundet.se

Jan Granvik
070-736 52 61
jan.granvik(at)musikerforbundet.se

Få vårt nyhetsbrev

captcha

Följ oss

Håll dig uppdaterad med det senaste från vårt nätverk.

 

FacebookTwitter

S

 

 

 

 

 

 

Om Musikerförbundet

Vi är fackförbundet för dig som jobbar med musik. Genom facklig och politisk kamp förbättrar vi våra medlemmars upphovs- och arbetsrättsliga villkor och verkar för att musiker och artister ska få en rättvis del av det ekonomiska värde de skapar i samhället.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om webbsidan