Musikerförbundet

08-587 060 00 | Webbmejl  |  Kontakt  | MobilvyLänkar  |  Pressrum  |

MINA SIDOR

Du är här: Hem OM OSS Pressrum AKTUELLT Årets Yngve Åkerbergstipendium går till Teddy Walter

onsdag26 juli 2017

PRESSMEDDELANDE. Den lika rutinerade som skickliga basisten tilldelas utmärkelsen med motiveringen "Teddy Walter har under decennier lyckats kombinera musikalisk mångsidighet och spetskompetens med fackligt arbete för sina kollegors bästa".

Teddy Walter
2016 års pristagare.

 

Den lika rutinerade som skickliga basisten tilldelas utmärkelsen med motiveringen "Teddy Walter har under decennier lyckats kombinera musikalisk mångsidighet och spetskompetens med fackligt arbete för sina kollegors bästa". Stipendiesumman på 5000 kronor ska gå till musikalisk och facklig utveckling.

Den idag 61-årige musikern har varit verksam sedan studierna vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i slutet av 70-talet. Idag är han el- och kontrabasist vid Malmö Opera, aktiv i Sveriges Yrkesmusikerförbund (SYMF), spelar med ett stort antal grupper och artister på frilansbasis och verkar som musikpedagog.

Under årens lopp har han ägnat sig åt både jazz, konst- och filmmusik. Han har medverkat på ett stort antal skivinspelningar, bland annat med Nils Landgren, Lisa Nilsson, Povel Ramel och Eva Dahlgren, varit med i grupper som EGBA och Jojje Wadenius Group och framträtt med en lång rad artister: Herbie Hancock, Victoria Tolstoy, Magnus Lindgren med fler. Dessutom har han varit en flitig musikgäst i tv.

 

Yngve Åkerbergs Minnesfond gynnar facklig och musikalisk utveckling

Minnesfondens syfte är att genom stipendieutdelning stimulera musikalisk, upphovsrättslig och facklig utveckling i Yngve Åkerbergs anda.

Den har tillkommit på initiativ av Musikerförbundet i samarbete med Sveriges Yrkesmusikerförbund och SAMI. Organisationerna kom i sin nära kontakt med Yngve Åkerberg att uppskatta hans person, konstnärskap och engagemang för musikernas yrkesvillkor.

 

Yngve Åkerberg – en unik profil i svenskt musikliv

Under många år verkade Yngve Åkerberg som musiker, upphovsrättsexpert och organisationsledare. Han var bland annat kontrabasist i det legendariska Nalenbandet, av många ansett som Sveriges genom tiderna främsta jazzorkester, som under ledning av Arne Domnérus rönte stora framgångar både nationellt och internationellt. Han var även mångårig basist i Radioorkestern.

Han var verksam som förbundsordförande i Musikerförbundet, ordförande i Copyswede och senare en mycket energisk och sakkunnig vd för SAMI. Han var också en internationellt känd upphovsrättsexpert som gjorde stora insatser för att förbättra de utövande konstnärernas rättigheter ur ett internationellt perspektiv. På senare år verkade han för Musikerförbundets ledningsgrupp som förbundssekreterare med ett stort arbetsfält.

Åkerberg arbetade in i det sista och fick 2007 uppleva sin 80-årsdag. Han avled senare samma år efter en kort tids sjukdom.

 

För mer information

Jan Granvik, förbundsordförande
070-736 52 61, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

Få vårt nyhetsbrev

captcha

Följ oss

Håll dig uppdaterad med det senaste från vårt nätverk.

 

FacebookTwitter

S

 

 

 

 

 

 

Om Musikerförbundet

Vi är fackförbundet för dig som jobbar med musik. Genom facklig och politisk kamp förbättrar vi våra medlemmars upphovs- och arbetsrättsliga villkor och verkar för att musiker och artister ska få en rättvis del av det ekonomiska värde de skapar i samhället.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om webbsidan