Instrument av utrotningshotade träslag
Många instrument innehåller utrotningshotade träslag och det är förbjudet att handla och i vissa fall resa med dem. Hur påverkar det dig som ska på turné med din gitarr eller vill sälja ett instrument?
Att resa med instrument av material från utrotningshotade arter
För instrument som innehåller material från de utrotningshotade arterna på CITES-konventionens A-lista råder handelsförbud om du inte har ett särskilt intyg. Exempelvis är Dalbergia nigra (där instrumentträslag som riojakaranda och brazilian rosewood ingår) en sådan art och får varken köpas, säljas eller transporteras för kommersiellt syfte.
Sedan januari 2017 omfattas även arterna på CITES B-lista, vilket innebär att ännu fler träslag som används vid tillverkning av instrument nu är förbjudna. Det gäller bland annat alla typer av rosewood, ett vanligt material i många gitarrer.
På Jordbruksverkets hemsida hittar du A- och B-listorna och mer information om CITES-reglerna för instrument.
Resa med ett instrument inom EU
Om du har spelningar inom EU behöver du inget särskilt tillstånd eller dokument för det. Solister, band och orkestrar kan alltså även i fortsättningen resa som vanligt med instrument som innehåller CITES-listat material. Enda undantaget är om själva instrumentet marknadsförs på konserterna.
Ta med instrumentet till eller från EU
Om du ska ta med dig ett instrument med CITES-listade delar till eller från länder utanför EU behöver du kontakta Jordbruksverket för att söka ett musikinstrumentpass eller import-/reexporttillstånd.
Om instrumentet väger max tio kilo, är gjort av ett träslag från Dalbergiasläktet (med undantag för D. nigra och D. conchinensis) och du reser privat eller för att uppträda och inte ska sälja instrumentet behöver du inget tillstånd. Dock måste du alltid kontakta mottagarlandets administrativa CITES-myndighet och försäkra dig om att de inte har några särskilda krav. Kontaktuppgifterna hittar du här.
Att köpa och sälja instrument inom EU
A-listan
Inom hela EU är det olagligt att köpa eller sälja ett instrument som innehåller A-listat material utan CITES-intyg. Inte heller får du resa med det mellan länderna i försäljningssyfte.
Ett CITES-intyg bevisar att instrumentet förvärvades eller byggdes innan den 3 mars 1947. Det kostar 350 kr och handläggningstiden är ca 30 dagar. Du ansöker om det hos Jordbruksverket.
B-listan
Köp och försäljning är tillåtet om du kan bevisa att ett instrument förts in i eller införskaffats inom EU på laglig väg innan den 2 januari 2017. När det gäller instrument som tillverkats efter det datumet ska du ha ett bevis på laglig bakgrund, exempelvis ett importtillståndsnummer, och ett kvitto.