”Ett band behöver tre grejer för att funka”

31 augusti 2018

Sångaren och gitarristen Mikael Andersson-Knut skapade embryot till The Confusions på högstadiet. 2018 har det gått 25 år sedan skivdebuten och bandet har varit en del av hela hans vuxna liv – allt har kretsat kring musiken. Idag hjälper han dessutom unga artister att ta klivet ut på den professionella arenan med Sundsvalls musikscen som språngbräda.

Mikael Andersson-Knut är sångare och gitarrist i The Confusions som firar 25 år som skivartister 2018. Han är också med i bandet Kolbacken. Utöver det jobbar han med musikverksamheten på studieförbundet Sensus i hemstaden Sundsvall, bedömer nya låtar i P4:s musikpanel i Flipp & Flopp och gör filmmusik med frun och bandkollegan Zarah Andersson-Knut.

Musikkarriären inleddes på högstadiet när han och en kompis startade ett band.

– Jag tror det var där det började, intresset för musiken. Sedan blev det en resa genom gymnasiet, från att ha bandet till att få första spelningen på Torgrock, som det hette här i stan på den tiden.

Bandet blev sedermera The Confusions och varit en del av hela hans vuxna liv.

– Tre medlemmar har varit med typ från start: jag, min fru Zarah – vi har hittat varandra genom musiken, kan man säga – och Mattias Lövström som spelar trummor. Vi har blivit vuxna tillsammans och alla har fått barn och familjer och det har alltid kretsat kring just musiken, det har varit en gemensam grej hela livet.

 

Rockklubben var avgörande

Mikael nämner särskilt den klassiska rockklubben Pipeline i Sundsvall som viktig för karriären. Där fick bandet tidigt möjlighet att spela och till dags dato har det blivit åtminstone 25 gig där. Idag har han dessutom starka band dit i rollen som ansvarig för Sensus samarbete med klubben.

– Det har varit viktigt för mig och väldigt många andra här i stan, och för musiker utifrån, som har spelat på Pipeline genom åren. Det är ett klassiskt ställe, som ger unga chansen att jobba tillsammans med musiken som utgångspunkt. Utan den föreningen kanske jag inte hade jobbat med musik på det sätt jag gör.

 

Självklart att vara med i facket

I samband med att musikkarriären tog fart gick han med i Musikerförbundet och det var försäkringserbjudandena som fick honom att ta steget.

– Jag tror vi hade en försäkring på våra grejer och vår replokal och man var tvungen att vara med i Musikerförbundet för att få den. Jag kommer ihåg att det var en central grej när jag valsade in på lokala kontoret här i Sundsvall och pratade med dem. Det var i alla fall det som fick mig att närma mig ett fackförbund.

– Då hade vi börjat spela mer på riktigt, vi fick gage och hade gett ut någon ep. 1995 kom första skivan, Being Young. 1996 kom vår andra skiva Everyone’s invited som var producerad av Peter Svensson som höll på med The Cardigans på den tiden. Den skivan fick vi lite framgångar med, vi fick skivbolag i Asien och spelade i England och Tyskland. Man insåg att det går att spela musik och göra den grejen.

Förutom att det är en självklarhet att som arbetare vara med i ett fackförbund känner han att medlemskapet i Musikerförbundet är en trygghet, särskilt möjligheten till juridisk hjälp om han skulle hamna i knipa.

 

Sommarrockskolor och replokalsfrågor

Vid sidan av musicerandet är Mikael verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund, en tjänst med ett brett spann arbetsuppgifter.

– Allt från sommarrockskolor för ungdomar till festivalscener och stora etablerade band och artister. Det kan vara allt från arrangemang till replokalsfrågor, frågor kring utbildningar och inspelningar. Vi brukar säga att ett band behöver tre grejer för att funka: Någonstans att vara – en replokal eller någonstans där man kan öva –, en studio där man kan spela in och speltillfällen. Det jobbar vi jättemycket med på olika sätt.

 

Arrangören ska behandla banden lika

Eftersom Mikael har inblick i många delar av musikbranschen och ofta arbetar med unga band på väg ut i yrkeslivet har han en uppsjö tips att dela med sig av och vet vilka misstag man bör undvika. Han betonar att det är viktigt med dialog och ett respektfullt, professionellt bemötande från båda sidor, även om man är i början av karriären och gör sina första spelningar på en större scen.

– Det är viktigt att man som arrangör har samma respekt för banden och ger dem samma service. Det är ett stort värde i att man som arrangör behandlar banden lika. Sedan har några artister på sin rider att de måste ha vissa tekniska förutsättningar för att det ska funka, det är en sak, men man måste ge alla band samma service på scen. Det handlar om de som tar emot, de som jobbar med ljus och ljud och sådant.

 

”Vissa misstag behöver man inte göra”

Som musiker har man å sin sida ett ansvar att ha koll på vad som gäller, upplägget för spelningen och vad man själv förväntas göra. Och man måste kunna hantera oväntad nervpress.

– Vi som tar hand om de första stegen kan ibland vara litet för bra på att curla band så när man ”släpper dem fria” eller de åker till den stora staden och får chansen att göra de större spelningarna kanske det inte är lika många som tar hand om en som tidigare. Det är viktigt att man får lära sig som band att ibland kommer man till ett spelställe och ska träffa någon där klockan ett men det är ingen där, och så ringer man men det är ingen som svarar och två timmar senare blir det stressigt inför soundcheck.

– Det är sådana saker man kanske måste prova på, men vissa misstag behöver man inte göra för det är bara jävligt jobbigt. Där har både musikerna och framförallt arrangörerna ett ansvar. Att man tar hand om varandra. Egentligen handlar det om sunt förnuft. Det är viktigt med goda relationer. Att man vet var man har varandra och vad man förväntas göra och när det börjar bli lite mer allvar och professionellt ska man skriva kontrakt på saker.

 

Händelserikt år för bandet

2018 är som sagt ett jubileumsår för The Confusions och bandet har ny musik på gång.

– Vi har släppt en låt som heter ”Lips” och en som heter ”Don’t You Fall in Love” under våren, sistnämnda låt var nyligen etta i Peru på en radiolista. Den gick även bra på Studentradion här i Sverige och låg etta även på deras lista. Nya singlar släpps i augusti, september och november. Tanken är också att vi ska spela in en hel skiva i höst.

Men det är inte bara på hemmaplan det rör på sig.

– Vi var i Kina i höstas och spelade med The Confusions och det har också betytt att vi har fått ett avtal där. Den marknaden är helt annorlunda än vad vi är vana vid. Det finns ju inget Spotify, inget Youtube, inte samma plattformar som vi har i Sverige utan helt andra. De ska ge ut hela vår katalog där. Två av våra skivor fanns tillgängliga och nu ska allt vi har gjort komma ut, det är kul. Det känns lite annorlunda.

Foto: Sara Ödmark.