Eliot Nordqvist är årets mottagare av J:son-stipendiet

11 oktober 2024

I år delas J:son-stipendiet ut för tionde året i rad. Denna gång tilldelas stipendiet en fantastisk pianist, gitarrist och kompositör.

I år är det 10-årsjubileum för J:son-stipendiet som årligen delas ut till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar i Björn J:son Lindhs anda. Stipendiet är i första hand avsett att stödja och främja mottagarens fortsatta musikaliska utveckling.

Juryns motivering:

Så händer det någon gång ibland att en renässansmänniska träder fram. Någon som med iver, flit och bildning söker fördjupa och förfina sitt estetiska skapande.

För vördnad av traditionen, verksam i samtiden men med blicken fäst på framtiden, tilldelas J:son-stipendiet pianisten, gitarristen och kompositör Eliot Nordqvist.

Mer om Eliot Nordqvist

Eliot Nordqvist har en gedigen musikalisk utbildning, från musikskolan Lilla Akademien till kandidat- och masterexamen i klassisk piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och därefter studier inom gitarr och komposition.

Han började spela piano redan vid fyra års ålder, när han var åtta så började han komponera och ett par år senare började han även spela gitarr, fiol och klarinett. Vid 15 års ålder vann Eliot Nordqvist Polstjärnepriset och året därpå representerade han Sverige i Eurovision Young Musicians.

Förutom att framföra sina verk vid konserter och tävlingar sträcker sig hans kompositioner bortom hans egna instrument och han skriver även för större ensembler och orkestrar. Flera av Eliots kompositioner har publicerats på plattformar såsom svenskmusik.org och i social media där han når en bredare publik och fortsätter att utveckla sitt konstnärliga uttryck.

Om stipendiet

J:son-stipendiet delas årligen ut till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar i Björn J:son Lindhs anda. Stipendiet, som delades ut för första gången i december 2015, är i första hand avsett att stödja och främja mottagarens fortsatta musikaliska utveckling. Stipendiesumman 2024 är 50 000 kr.

Sedan 1993 anordnade Björn J:son Lindh och Janne Schaffer årligen julkonserter i Stockholm. Efter Björns bortgång har Janne Schaffer fortsatt traditionen och har lämnat utrymme för J:son-stipendiet att delas ut. I år sker detta i Gustaf Vasa den 7 december kl 16.00. För biljetter: Julstämning – janneschaffer

Mer information om J:son-stipendiet: J:son-stipendiet – Björn J:son Lindh (bjornjsonlindh.se)

Tidigare stipendiater: Stipendiater – Björn J:son Lindh (bjornjsonlindh.se)