Musiken berikar våra liv. Men musikalisk mångfald och kreativitet kan inte tas för given, utan är kraftigt hotad av nya affärsmodeller.
Den ökade tillgängligheten av musik som streamingen har gett har varit revolutionerande, inte minst tack vare Spotify. Men samtidigt som streamingtjänsterna gör det möjligt att nå miljontals låtar med några enkla klick, innebär affärsmodellerna i dagsläget ett hot mot musiklivets framtid. De algoritmstyrda rekommendationerna i kombination med den kortsiktiga vinstjakten hotar att på sikt kväva den musikaliska mångfalden och reducera musikupplevelsen till standardiserade spellistor med billig generisk musik. Värdet på musik hotas i grunden, och i förlängningen musikers och artisters möjlighet till försörjning.
Den amerikanska journalisten Liz Pellys nyligen publicerade bok ’Mood Machine: The Rise of Spotify and the Costs of the Perfect Playlist’ kastar nytt ljus över hur Spotifys strategi påverkar musikens ekosystem. Hon beskriver på djupet hur så kallade “fake-artister”, som producerar billig musik i ett flertal genrer, blivit en del av Spotifys strategi för att minska kostnaderna för musik genom att styra lyssnarna till denna lågprismusik och därmed öka vinsterna. De som drabbats negativt är de artister som får den vanliga ersättningen och blir bortvalda från de populära spellistorna. Enligt Liz Pelly har musiker bakom sådana ”fake-artister” kallat det för ett ”race to the bottom” och även Spotifys egna anställda ska ha uttryckt oro.
Det som beskrivs i Liz Pellys bok är både cyniskt och ohållbart. Det är också djupt orättvist och underminerar förutsättningarna för artister och musiker att nå ut och försörja sig. Vi på Musikerförbundet, Symf och SAMI vill ha svar från ansvariga på Spotify:
- Vi vill veta hur det program som beskrivs i Liz Pellys bok (Perfect Fit Content) fungerar och hur det, enligt era analyser, påverkar musikens ekosystem.
- Hur tar Spotify ansvar för att bidra till ett hållbart musikliv?
- Hur säkrar ni att artisters och musikers perspektiv inkluderas i er verksamhet?
För oss är vägen framåt tydlig. Vi kan inte sitta och se på medan musikens ekosystem urholkas. Vi förväntar oss konkreta svar och genuina åtaganden från Spotify. Framtidens musikliv står på spel!
Som musikjournalisten Ted Gioia konstaterar står vi inför ett vägval: antingen hittar vi hållbara lösningar inom de befintliga systemen, eller så måste vi som värdesätter musiken före kortsiktiga vinster skapa nya alternativ.
Med hopp om ett levande musikliv,
Karin Inde
Ordförande, Musikerförbundet
Gunnar Jönsson
Ordförande, Symf
Stefan Lagrell
VD, SAMI